Vrijdag 20 april 2018
SOEST - Het nieuws over een eventuele sluiting van tuincentrum ’t Vaarderhoogt heeft in Soest de nodige onrust veroorzaakt. Harm Heinen, eigenaar van het tuincentrum, wil samen met zijn broer, kwekerij-eigenaar Gerard, de berichtgeving graag verduidelijken en nuanceren. ,,Er gaan veel indianenverhalen rond in het dorp.”
De sfeer is gemoedelijke in het tuincentrum aan de Dorresteinweg. Veel klanten banen zich een weg langs de bomen, heesters, planten en vroege voorjaarsbloemen. De geuren en de kleuren van de violen stemmen de mensen vrolijk. Het Soester tuincentrum toont het voorjaar. In de herberg drinken de klanten een kopje koffie. De sfeer van een warme huiskamer maakt van het ’t Vaarderhoogt een belevenis.
Harm: ,,Wanneer de zon maar even schijnt dan is het hier vol. Tijdens dat koude weekend hadden we veel binnen gezet. Dat gaf de nodige reacties. Mensen dachten dat we met de uitverkoop bezig waren. Dat komt natuurlijk door het bericht dat in februari naar buiten kwam.”
Heinen doelt op de melding dat hij en broer Gerard, vanaf 1991 de eigenaren van het Tuincentrum en de kwekerij, overwegen om het bedrijf te sluiten en de grond te verkopen. Projectontwikkelaar Frank Rademaker is bezig met een onderzoek voor bouwmogelijkheden op de locatie aan de Dorresteinweg en de PvdA omarmde, vlak voor de verkiezingen, de mogelijkheid om een sporthal op de vrijgekomen plek te vestigen.
Harm Heinen wordt naar eigen zeggen ,,stapelgek” van de indianenverhalen die vervolgens de ronde doen. ,,Er kwamen hier mensen om te vragen wanneer de opheffingsuitverkoop zou zijn. Ik had liever gehad dat er pas ruchtbaarheid werd gegeven nadat Rademaker zijn onderzoek had afgerond. Maar wij wilden ook ons personeel inlichten. Dat verdienen ze. Onze medewerkers zijn heel trouw. Diverse personeelsleden hebben hun zilveren jubileum al gevierd. Zowel mijn broer als ik hebben binnen onze families geen opvolging. Wij overwegen dus om op termijn het bedrijf te sluiten. Overname door een keten zie ik niet zitten. ’t Vaarderhoogt moet ’t Vaarderhoogt blijven, met haar eigen sfeer en unieke evenementen zoals de Warme Winterweken en de Hoogtzomer Tuinfeesten. Wij gaan hier niet zomaar weg hier. Wij willen iets moois achterlaten.”
Gerard Heinen is opgegroeid op ’t Vaarderhoogt. ,,Ik heb hier voor veertig jaar voetstappen liggen.” De plantenkweker maakt duidelijk dat hij en zijn broer hun eigen ideeën hebben over de bestemming van de locatie. ,,Het gaat ons niet om het geld. Het zou mooi zijn als op deze plek sociale huurwoningen gerealiseerd worden in combinatie met duurdere woningen. Zo ontstaat er een gemêleerde wijk en kunnen jongeren in Soest blijven wonen.”
Harm: ,,Het is geen zweverig geklets van ons. Wij willen iets voor de Soester gemeenschap doen. Op deze plek moet geen industrie komen! Als dat de bedoeling is dan ga ik er pal voor liggen. Dan blijven we hier nog wel even zitten.”
De liefhebbers van ’t Vaarderhoogt hoeven voorlopig niet te vrezen dat hun favoriete tuincentrum verdwijnt. Harm Heinen en zijn team maken zich op de voor het naderende zomerseizoen. ,,In het weekend van 16/17 juni hebben we het Hoogtzomer Tuinfeesten, in september Het Vallend Blad en natuurlijk organiseren wij rondom de kerst de Warme Winterweken. En als ’t Vaarderhoogt ooit zijn poorten sluit dan wil ik iets anders in Soest gaan doen. Op een andere locatie in Soest wil ik een nieuwe formule ontwikkelen met, naast planten- en bloemenverkoop, een breed aanbod van artikelen. Bijvoorbeeld een echte versmarkt met veel lokale producten voor dagelijks gebruik en een horecagedeelte waar louter met deze streekproducten gewerkt wordt. Een mooie belevingsplek in Soest waar ik ons personeel een podium kan bieden.”
Gerard Heinen knikt als hij de plannen van zijn broer hoort. ,,Voor deze locatie zijn ook nog genoeg andere mooie plannen te verzinnen. Soest gaat nog van ons horen.”
Dit artikel is ook gepubliceerd in de Soester Courant
Nieuwegracht 13 • 3763 LP Soest • 06 - 23 22 67 03 • info@woordvaardig.nl