Slide 1

Alie Frankena (90): De padvinderij had een opvoedende taak

Maandag 24 januari 2022

Vrijdag 22 januari 2022 overleed Alie Frankena op 94-jarige leeftijd. In 2017 mocht ik haar interviewen en haalde zij herinneringen op aan haar tijd als leidster van de Soester scoutinggroep De Fakkeldraagsters.

Expositie voor oud-leidster De Fakkeldraagsters

SOEST - Alie Frankena vierde onlangs haar 90ste verjaardag. De oud-leidster van de Soester scoutinggroep De Fakkeldraagsters is helder van geest. Haar geheugen heeft ontelbare historische feiten opgeslagen en dan is er ook nog het imposante fotoarchief. Dat geheugen en het fotoarchief vormen de basis voor een expositie over de Fakkeldraagsters, 21 juli in museum Oud Soest. Voor veel oud-leden wordt deze tentoonstelling een tijdreis.

Oud, maar nog niet versleten. Alie Frankena, als scoutingleidster had zij de naam ‘Oehoe’, somt moeiteloos prachtige historische verhalen op. Zij heeft generaties jonge vrouwelijke Soesters begeleid bij De Fakkeldraagsters. De scoutinggroep werd kort na de oorlog opgericht. “In de oorlog was het verboden om aan scouting te doen. Scouting is een Engelse uitvinding en de Duitsers waren daar fel op tegen. Mijn broer droeg daarom een riem met een Maple Leaf, als een soort verzetsdaad was hij zo verbonden met de padvinderij.”

Dokter Berghauser-Pont was directeur-geneesheer van het sanatorium Zonnegloren en zijn dochter Chris was padvindster bij de Fakkeldraagsters. Hij vond dat de Fakkeldraagsters rond 1950 een eigen clubhuis moesten krijgen in plaats van het bescheiden onderkomen aan de rand van het sanatoriumterrein. “De dokter was een fijne man. Wij hadden in zijn garage (deze staat er nog steeds) in de bocht van Zonnegloren een bescheiden clubhuisje. Dankzij hem verhuisden we in 1952 naar de overkant van de straat ter hoogte van de plek waar nu  Cabrio is gevestigd. Het kabouterhuis De Paddenstoel werd door burgemeester Baron Bentinck geopend.”

Alie Frankena had jarenlang de leiding over de scoutinggroep die het defilé bij paleis Soestdijk begeleidde. Zo stond zij meermaals oog in oog met de koninklijke familie. “Beatrix zat bij de scoutinggroep ‘de Bosdieren’. Zij werd Kabouter Glimlach genoemd. Toen Baden Powell, de grondlegger van de scouting, op Soestdijk te gast was fluisterde ze ‘wat een rotlaarzen heeft zijn vrouw aan’. Beatrix was een lieve meid, maar ook een kind dat toen geen blad voor haar mond nam.”

‘Oehoe’ was geliefd bij haar meisjes. Maar zij kon desondanks streng zijn. “De padvinderij had een opvoedende taak. Zo was het absoluut verboden om te snoepen wanneer je in uniform gekleed was. Ik heb een keer een meisje betrapt. Zij moest ten overstaan van de groep een gat graven en daar haar uitgespuugde snoepje in begraven. Zo ging dat in die tijd.”

Dat Alie Frankena nog steeds geliefd is bij haar voormalige pupillen bewijst de inzet van Wil Pothoven-van de Brink (73). Pothoven heeft als voormalig kabouter, nog contact met ‘Oehoe’. Ter ere van de 90ste verjaardag van Alie Frankena wordt er vrijdag 21 juli een expositie in Museum Oud Soest gehouden. Foto’s en attributen doen de oude tijd van de Fakkeldraagsters herleven. Voor meer informatie: E-mail wilpothoven@casema.nl

De Fakkeldraagsters op 11 juli 1953 ter gelegenheid van Moedermiddag. Alie Frankena staat rechtsboven

Foto's


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl