Slide 1

Vader en zoon Thijs en Thijmen Volmer; voetballiefhebbers

Zaterdag 30 maart 2024

‘VVZ, dat is kin omhoog en borst vooruit’

Voetbal is van en voor iedereen, net zoals VVZ ’49 voor iedereen is (en dat al 75 jaar). Onze sport zorgt voor vriendschappen, verbroedering en wordt doorgegeven van generatie op generatie. Vaders en zoons, moeders en dochters. Ook VVZ kent veel vader/zooncombinaties. Wij zochten zo’n duo op. In hun fraaie woonboerderij aan het Kerkpad spraken wij met de VVZ’ers Thijs en Thijmen Volmer. De appel valt niet ver van de boom, junior en senior zijn liefhebbers, trainer en genieten al jaren van het spelletje.

In de as
Thijs, geboren in 1969 in Zwitserland, groeide op in Badhoevedorp. ,Ik heb gevoetbald bij sc Badhoevedorp dat inmiddels met Pancratrius is gefuseerd. Wat voor voetballer ik was? Ik speelde het liefst in de as, voor de verdediging en dan instappen als het kon en zo als extra middenvelder spelen. Ik kon ook in de spits uit de voeten.”

Thijs ontmoette zijn echtgenote Henriëtte op het befaamde Hilversumse Melkhuisje. ,,Haar eerste reactie was; wat een idioot is dat!”, lacht Thijs, ,,Maar dat is uiteindelijk allemaal goed gekomen. We woonden in Amsterdam en wilden naar een rustiger plek. Vrienden van ons wezen ons op een woning aan het Kerkpad NZ 28, daar woonde Mariska Hulscher en dat huis stond te koop. Wij aanbellen, leuk gesprek gehad en wij hebben daar super gewoond. In 2018 hebben we onze huidige woning gekocht, ook op het Kerkpad en voor vele Soesters bekend omdat wij naast De Kuil wonen.”

Voetbal met een biertje
Het Soester voetballeven van Thijs begon bij SEC. ,,Toen wij in 1998 in Soest kwamen wonen heb ik een club gezocht. Ik wilde naar een vereniging waar je leuk kan voetballen met na afloop een biertje. De keuze viel op SEC omdat een klant van mij, ik werkte in die tijd bij Nestlé, mij enthousiast maakte voor die club. Ik heb tot 2004 bij SEC met heel veel plezier gevoetbald. Als buitenstaander heb ik daar toch een plekje weten te krijgen.”

In maart 2000 werd Thijmen geboren en toen hij op jonge leeftijd ging voetballen was de clubkeuze voor Thijs en Henriëtte duidelijk. ,,VVZ is lekker dichtbij, dus toen Thijmen in het andere groen ging voetballen ben ik ook betrokken geraakt bij de club en lid geworden”, herinnert Thijs zich.

Zaalvoetbal
,,Of ik bij VVZ in de selectie heb gespeeld? In het tweede heb ik wat leuke jaren gehad. Het eerste was niet meer haalbaar voor mij. Ik was al dik in de dertig. Later heb ik met een groep vrienden in een lager elftal gespeeld met onder meer Jan-Simon Nijmeijer, Jelle Huizenga en Jan van der Meij. We speelden ook zaalvoetbal samen en dat hebben we gedaan onder de vlag van VVZ en later van SO Soest.”

Zoon Thijmen, onlangs 24 geworden, is dus een geboren en getogen Soester. ,,Toen ik eenmaal op voetbal mocht ben ik direct lid geworden van VVZ. Ik heb in alle selectie-elftallen gevoetbald en op mijn 17de, halverwege het seizoen 2017/2018 werd ik door Rob Zomer bij het eerste gehaald. Het was net voor de winterstop. Ik kwam vanuit de A-1 in de basis. Het elftal speelde dat jaar tegen degradatie. Ik heb vanaf dat moment vier seizoenen in het eerste gespeeld.”

Liefhebber
Volmer junior is net als senior een voetballiefhebber. ,,Ik kan wel genieten van het spelletje ja. Niet alleen als voetballer, maar ook als jeugdtrainer. Ik heb UEFA-C en het lijkt mij super leuk om trainen en voetballen te combineren. Ik heb een aantal jaar geleden al de JO13-1 van VVZ getraind.”

Overstap
De ambitie van Thijmen zorgde in de zomer van 2021 voor een overstap naar SO Soest. ,,Ik kende een aantal jongens van SO Soest en die haalden mij over om naar de andere kant van het dorp te gaan. Het eerste seizoen beviel mij prima, ik maakte minuten in het eerste elftal en met het tweede elftal dat op hoog niveau speelde was er een goede achtervang. Maar helaas, tijdens mijn tweede seizoen werd het tweede elftal opgeheven. Ik werkte toen op zaterdag, dus ik kon ook niet meedoen met de O23 en in het eerste had ik geen uitzicht op een basisplaats. Ik heb er toen voor gekozen om terug te keren op het oude nest.”

Borst vooruit en kin omhoog
Bij zijn terugkeer werd de waardering van Thijmen voor zijn club nog groter. ,,In mijn jeugdperiode stond het eerste van VVZ ’49 ver van mij af. Ik kende de jongens uit het team niet. Nu zie je alleen maar jongens die hier zijn opgegroeid en binding hebben met VVZ. Op dit moment trainen ook jongens vanuit de O19 mee. Die jonge gasten zorgen voor een positieve vibe. Natuurlijk spelen we veel te laag in die vijfde klasse, maar kom op; wij zijn VVZ, borst vooruit en kin omhoog. We staan als een echt team in het veld, dat is het unieke van dit elftal en dat past bij een club als VVZ ’49.”

Ambitie
Na zijn avontuur bij SO Soest is Thijmen helder over zijn ambitie. ,,Ik wil het beste van mijzelf laten zien. Maar ik heb een leuke baan in Amsterdam als lifestyle coördinator bij Con Questa en sinds kort woon ik ook in de hoofdstad. Ik zie mijzelf dus niet meer snel naar een hogere club verkassen. Met VVZ ’49 het beste eruit halen dat is mijn ambitie. We moeten zo snel mogelijk uit die vijfde klasse komen. Dat moet kunnen, we hebben een selectie met veel jonge jongens die potentie hebben en door kunnen groeien. Wat ik van harte hoop is om ooit eens kampioen te worden met VVZ. De gemiste kans om kampioen te worden thuis tegen CDW in mei 2019 was een grote teleurstelling. Een gelijkspel zou genoeg zijn geweest voor ons. Maar jammer genoeg scoorde CDW enkele minuten voor het einde waardoor het kampioenschap uit onze handen glipte. We konden nog steeds promoveren via de nacompetitie. We wonnen de eerste twee wedstrijden, maar helaas ging de finale verloren. Wat een nachtmerrie was dat.”

Koppen bij elkaar
Thijs is net als zijn zoon ook trainer. ,,Vanaf dat Thijmen is begonnen met voetballen bij VVZ ben ik betrokken geweest als leider en jeugdtrainer. Toen mijn dochter Aimee ging voetballen bij SO Soest vond mijn vrouw dat ik ook een keer wat voor mijn dochter kon doen en ben ik de meiden van SO Soest gaan trainen. Momenteel doe ik samen met Peter Hummeling het tweede elftal bij VVZ. Ik ben positief over de toekomst van de club. Doordat er veel clubs van de zondag naar de zaterdag verhuizen worden de competities sterker. Daar ligt een mooie uitdaging. Ik verwacht dat VVZ met onder meer Antonio aan het roer een goede weg is ingeslagen door te investeren in de jeugd.  Zorgen dat er op alle eerste teams een kwalitatief goede trainer staat. Voor de middellange termijn moeten we toch ook eens kritisch kijken naar het voetbalaanbod in Soest. Misschien moeten VVZ en SO Soest een keer de koppen bij elkaar steken. Het leukste van voetbal is dat vrienden bij elkaar komen!”


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl