Slide 1

NK Pionieren: Scouts bouwen spektakelstukken in de Lange Duinen

Maandag 26 juni 2023

Op zaterdag 24 juni vond in de Lange Duinen in Soest de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Pionieren plaats. Het evenement werd georganiseerd door de Soester Hopman Masselmangroep (HMG). Het NK Pionieren is een wedstrijd waarbij scouts indrukwekkende bouwwerken creëren, en dit jaar streden vier scoutingsgroepen om de titel.

Pionieren, de kunst van het bouwen, is een van de belangrijkste scoutingtechnieken naast vaardigheden als koken en navigeren, aldus Alex van der Wal van HMG. Bij pionieren gaat het niet om gewone bouwwerken, maar om indrukwekkende constructies die de verbeelding prikkelen. De scouts werken met hout en touw om imposante objecten te bouwen, zoals een mijntoren die de illusie geeft dat er een mijn in de Soester Duinen staat, compleet met mijnschacht en lift. Sommige van de te maken objecten bereikten een hoogte van wel 25 meter. Uiteraard werd er tijdens het bouwen strikt gewerkt volgens veiligheidsvoorschriften, met bouwhelmen en afgezette terreinen.

Een deskundige jury beoordeelde de bouwwerken op verschillende bouwkundige aspecten. Wat dit evenement echter bijzonder maakte, was dat elke deelnemende groep ook verantwoordelijk was voor het beoordelen van de andere groepen. Hierdoor ontstond er een interessante dynamiek tussen de deelnemers.

In 2019 werden er al indrukwekkende bouwwerken neergezet, zoals de Amsterdamse Magere Brug en de Hef in Rotterdam. Dit jaar konden de toeschouwers uitkijken naar onder andere een reuzenrad en een windmolen. Het beloofde een spectaculaire dag te worden voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Het evenement begon om 5:15 uur direct na zonsopgang. De deelnemers hadden vervolgens tien uur de tijd om hun bouwwerken te realiseren. De vier scoutingsgroepen uit Gemert, Boxtel, Gorinchem en titelverdediger Zeewolde werkten elk met tien mensen tegelijk aan hun constructies. Om 15:15 uur begon de beoordeling van de bouwwerken, gevolgd door de prijsuitreiking om 16:15 uur. Na afloop konden de deelnemers genieten van een barbecue.

Het spektakel trok veel belangstellenden, met naar schatting vijftig toeschouwers naast de 200 deelnemers. Alex van der Wal van de HMG kijkt terug op een geslaagde dag, ondanks de uitdagingen zoals de warmte en het vlak krijgen van de ondergrond in de duinen. Hij blikt vooruit en verwacht volgend jaar een derde editie van het NK Pionieren: "Er is in een prettige sfeer gestreden en gewerkt. Wat een kanjers die teams. Als Hopman Masselman Groep hebben we een top weekend gehad."

Foto's


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl