Slide 1

Ernst Kuyper van Bouwbedrijf De Bruin-Putten bv: ‘Er moet wat gebeuren in Soest’

Vrijdag 05 augustus 2022

Ernst Kuyper is sinds 2001 directeur/eigenaar van Bouwbedrijf De Bruin-Putten. De geboren en getogen Soester voelt zich thuis in het Veluwse dorp en ontwikkelt ook plannen voor woningbouw in zijn eigen Soest.

,,Ik heb er geen probleem mee om dagelijks naar het mooie Putten te rijden. Wij houden ons, naast particuliere bouw en onderhoud, hoofzakelijk bezig met seriematige woningbouw. Zoals de nul-op-de-meter-woningen, die huizen wekken evenveel energie op als de bewoners verbruiken. Betaal je geen kwartje energiekosten meer.”

Bouwbedrijf De Bruin-Putten bv is al 91 jaar een begrip in Putten. Ernst heeft dan ook nooit overwogen om de naam te wijzigen. ,,Wie kent Ernst Kuyper nou in Putten? Hier in Putten kent iedereen De Bruin. Het is het oudste bouwbedrijf uit deze regio. Toen ik het bedrijf kocht heb ik ook de goede naam van deze onderneming overgenomen.”

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is het bedrijf van Ernst ook in Soest actief. In het verleden zijn onder meer School De Lasenberg aan de Schrikslaan, de Vosseveldvilla’s aan de Birkstraat en De Beukenhof aan de Beukenlaan gerealiseerd.

Woningen bouwen in zijn woon- en geboorteplaats is voor Ernst meer dan alleen een commerciële gedachte. Soest moet een vitaal dorp blijven en daarom zijn er volgens de bouwondernemer meer woningen voor jongeren nodig. ,,Als Soester maak ik mij weleens zorgen over de toekomst van ons dorp. Om ons dorp staat een hek en de jongeren moeten noodgedwongen elders gaan wonen.”

De Maten
Om de daad bij het woord te voegen is Ernst samen met een aantal andere betrokken bedrijven, onder de naam Soester Grond, gestart met het initiatief De Maten. In Soester Grond nemen, naast De Bruin-Putten, Architect Schippers en de Alliantie deel. ,,Het antwoord voor een woonbaar Soest”, vertelt Ernst. ,,De Maten is landelijk wonen in het groen. Energiebewust en met respect voor de natuur. Met ruimte voor een rijke mix van woningtypologieën. Voor senioren uit Soest die kleiner willen wonen maar ook starters die nu onvoldoende lokaal aanbod vinden.”

De locatie van De Maten is bij de Weg in der Maten, tegen de spoorlijn Baarn-Amsterdam. Ernst hoopt op de goede wil van het nieuwe Soester college.

,,Het college wil tot 1 januari 2024 participeren, met andere woorden: ze willen de burgers mee laten praten. Hartstikke goed, maar in de tussentijd moet de gemeente Soest wel wat doen met de huidige woningnood in ons dorp. Dus voor die tijd moeten er knopen doorgehakt worden. Tot 2030 moeten  1500 woningen in Soest gebouwd worden. Dat is over zeven jaar. De tijd dringt. Met De Maten worden er 450 woningen gerealiseerd, waarvan 30% sociale huur. Dan hebben we met elkaar toch een deel van het woningprobleem in Soest opgelost. Wij willen daar nul-op-de-meter-woningen realiseren die passen bij het Soester landschap. Een blauwdruk voor toekomstige projecten in Soest.  Als je nergens begint komt het nooit goed er moet wat gebeuren in Soest. De gemeente had op De Maten al zonnepanelen gepland. Prima idee, alleen stoppen wij er dan huizen onder.” Meer info over het project De Maten is te vinden op www.dematensoest.nl

Het Gilde
Natuurlijk spreken we ook over het Gilde waar Ernst al 29 jaar lid is van het Gildekorps. ,,Daar geniet ik nog altijd van, zeker nu we weer naar andere Gildes mogen gaan. Met de bus erheen, optochtje lopen en na afloop gezellig een biertje drinken met elkaar en met de mensen van collega-gildes. Ons Gilde is aan het praten over veranderingen. Dat zie ik wel zitten. Wat mij betreft mogen vrouwen en niet-katholieken lid worden. Geen probleem. In het verre verleden heeft het Gilde een gereformeerde ouderman gehad. Dingen veranderen nu eenmaal en ons Gilde moet levensvatbaar blijven.”

In 1997 werd Ernst koning. ,,Stel nou dat mijn vrouw Irma volgend jaar schutterskoningin wordt. Dan word ik prins. Ben ik toch mooi de eerste die koning en prins is geworden. Zelf opnieuw koning worden? Ik schiet mee en als ik de kans krijg dan schiet ik die vogel eraf. Maar bloedfanatiek ben ik niet hoor. Ik verheug mij vooral op het oud-koningkampen op de zaterdag. Met al die oud-koningen hebben wij een mooi en gezellig clubje.”

Foto's


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl