Slide 1

Café Doodgewoon bij ELZIS in Soest

Donderdag 05 mei 2022

Jannie Oskam vertelt over ervaringen met palliatieve zorg

SOEST - ‘Café Doodgewoon’ is een initiatief van de werkgroep Palliatieve Zorg van stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg In Soest). De stichting heeft in voorgaande jaren diverse bijeenkomsten met thema's rondom de patiënt in de laatste levensfase. De bijeenkomst van 18 mei gaat over de palliatieve (terminale) zorg.. Dit keer staat de patiënt centraal en vertelt gastspreker Jannie Oskam over haar ervaringen met palliatieve zorg.

Leo Weusten is huisarts in Soest en namens de werkgroep aanwezig tijdens Café Doodgewoon op 18 mei. Hij ontvangt Jannie Oskam. Zij is ongeneeslijk ziek en vertelt over haar ervaringen. Over haar toestand heeft zij een boek, getiteld ‘Tussenland’ geschreven.  

Palliatie betekent verzachten
Weusten vertelt: ,,Omdat nog steeds veel mensen onvoldoende op de hoogte zijn van het bestaan van palliatieve zorg, of niet weten wat het is, probeert Café Doodgewoon dit onder de aandacht te brengen. Er is duidelijk behoefte aan dit soort bijeenkomsten, die over het algemeen goed bezocht worden. Het is een thema dat goed past bij een bijeenkomst waarin informatie verstrekt wordt en mensen in de gelegenheid worden gesteld om ervaringen met elkaar te delen. Palliatie betekent verzachten, maar houdt veel meer in dan dat. Zo komen er diverse zaken aan bod, zoals het belang van samen beslissen, altijd in overleg met de patiënt die zelf de regie houdt. Daar streef ik naar als dokter.”

Wanneer je weet dat je in de laatste fase van je leven bent gekomen dan zijn er veel vragen. ,,De belangrijkste vraag die ik stel aan een patiënt is; ‘wat vind je zelf belangrijk?’. Alles moet besproken kunnen worden. Wat een patiënt zelf nog kan doen moet je ook aan hem of haar laten. Je wilt niet alleen ziek zijn, je wilt ook leven.”   

Tussenlander
Jannie Oskam vertelt over haar ervaring als ‘tussenlander’; zo noemt zij iemand die te horen heeft gekregen dat de ziekte die hij of zij heeft ongeneeslijk is: ,,Voor Tussenlanders is meer nodig dan alleen medische zorg. Levensvragen doemen op, je raakt onthand in je bestaan of je wordt misschien heel angstig. Gelukkig bestaat er palliatieve zorg voor al die levensgebieden. Maar hoe kom je daaraan? De meeste mensen denken dat palliatieve zorg slechts bedoeld is voor de laatste weken van je leven. Ten onrechte, de palliatieve zorg is juist gericht op het leven: leven in het zicht van de dood, dat wel.”

Jannie Oskam vertelt uitgebreid over haar ervaring tijdens Café Doodgewoon. Iedereen die op welke manier dan ook voeling heeft met dit onderwerp is van harte welkom. Patiënten zelf uiteraard, hun mantelzorgers, of hulpverleners zoals artsen, verpleegkundigen, en  etc.

Het eerste deel is informatief, maar daarna is er ook gelegenheid om vragen te stellen en voor persoonlijke ontmoeting. Dit alles onder leiding van Leo Weusten. 

Woensdag 18 mei 2022, van 14.00 tot 15.30 uur, Zorgplein (Dalplein 61, Soest)

U kunt zich aanmelden per mail via info@elzis.nl.   

Bij de foto van Ayse Demir: Jannie Oskam en Soester huisarts de heer Leo Weusten, die het Café samen met Jannie presenteert. 


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl