Slide 1

Verse en heerlijke groente rechtstreeks van het land

Donderdag 17 maart 2022

Wekelijks een flink gevulde groentetas van De Groenteplaats

[STOUTENBURG] Een flink stuk grond aan de Zwartegoorderweg in Stoutenburg-Noord wordt al een aantal jaar als letterlijke voedingsbodem gebruikt. Het komende oogstseizoen kunnen maximaal negentig huishoudens uit Amersfoort, Leusden en Hoevelaken gebruik maken van de verse groente die deze plek biedt. William van den Brink verbouwt hier vijftig verschillende groenten. In de periode mei tot en met kerst 2022 wordt er geoogst. Er zijn nog ruim veertig ‘groentetassen’ beschikbaar die wekelijks gevuld worden met de opbrengst.

William houdt van aanpakken. Sinds vier jaar is hij bezig met zijn passie: het op natuurlijke wijze zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen produceren van verschillende soorten groeten. Hij vertelt: ,,Wij verbouwen verschillende soorten groenten op totaal 3000 m2 aan teelbedden. Het afgelopen jaar hebben wij flink kunnen uitbreiden. Het biedt ons nog meer mogelijkheden.”

William startte in 2018 op bescheiden wijze met de moestuin. ,,In de afgelopen drie seizoenen heb ik veel positieve reacties gekregen. Het afgelopen seizoen mochten wij de groente voor zeventig gezinnen uit Hoevelaken en Vathorst verbouwen, dat zijn meer dan 150 mensen die wekelijks eten van de opbrengst van dit land. Voor het komende seizoen hebben wij opgeschaald naar negentig afnemers. Wie wil genieten van verse en voedzame groente kan nu inschrijven.”

De lijst met de verbouwen groente is indrukwekkend. Van sla, rucola en bleekselderij tot rode bieten, snijbiet, spinazie, meiraap, courgette, komkommer, cherrytomaten en koolrabi. Het is maar een greep uit de ruim vijftig soorten groenten die gedurende zeven maanden de eetborden en uiteindelijk de magen van negentig gezinnen mogen vullen.

Hoe gaat het in zijn werk?
William: ,,Iedere week wordt op vrijdag de groente geoogst, eenmaal gewassen en verpakt in de groentetassen. Elke deelnemer haalt vervolgens de tas op en neemt die de volgende week weer leeg mee. Het afhalen van de groente is op vrijdagmiddag of op zaterdag bij biologische boerderij 'de Omrand' Zwartegoorderweg 3 in Stoutenburg-Noord. Wij leveren dertig weken lang met een tussentijdse zomerstop van twee weken.”

Vlog
De activiteiten van William en zijn vrijwilligersteam (er is nog plaats voor meer vrijwilligers, meld je aan via onderstaand e-mailadres) zijn te volgen via instagram en er is een vlog op Youtube. Op
EKO tuinder William van den Brink geeft William allerlei tips voor moestuinliefhebbers.

Aanmelden voor de groentetas of meer info?

contact@degroenteplaats.nl

06 20219864

www.degroenteplaats.nl


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl