Slide 1

Onno Buijs: ‘Let op hoofdzaak en niet op details bij aankoop huis’

Maandag 11 oktober 2021

NVM-Makelaar geeft praktische kooptips

Onno Buijs is namens Buijs Regiomakelaars dertig jaar woningmakelaar in de regio Eemland/’t Gooi. In die drie decennia heeft de makelaar, samen met zijn team, veel expertise opgedaan in het vak. Reden genoeg om deze ervaren specialist advies te vragen in een periode dat het kopen van een woning een ware zoektocht lijkt.

De woningmarkt bevindt zich momenteel in een turbulente fase. De huizenprijzen stijgen en de huizenvoorraad slinkt. Komen wij in een situatie waarin kandidaat-kopers minder kritisch naar een huis kijken? Die veronderstelling lijkt aannemelijk. Want je wilt toch graag dat droomhuis hebben?

Onno Buijs begrijpt die gedachte: ,,Het aankopen van een huis doe je niet zomaar. Een huis is niet een halfje bruin dat je bij de bakker haalt. De aankoop is een beslissing die je neemt voor vele jaren. Ik begrijp dat je, wanneer je graag dat specifieke huis wilt hebben, snel een beslissing neemt. Maar voordat je de handtekening zet is het goed om een aantal praktische zaken tegen het licht te houden. Dat zijn situaties waar je vooraf misschien niet eens over nadenkt. Voorbeeld? Mensen die een woning kopen en dat dan doen zonder voorbehoud van financiering. Hierdoor kan je ernstig in de problemen komen, want wanneer blijkt dat je de financiering niet rond krijgt moet je soms tien procent van de afgesproken koopprijs aftikken. Goed nadenken dus. Misschien zijn de kopers minder kritisch. Maar als je een zoeker wordt, dan hanteer je strengere eisen en leg je wellicht de lat te hoog. Dan is het in deze markt lastig om een huis te vinden en kun je beter stoppen met zoeken of je wensen bijstellen.

Wij hebben vijf tips die je als kandidaat-koper/zoeker eigenlijk altijd moet hanteren.”

Vijf tips bij aankoop huis:

  1. Laat je gevoel spreken – ,,Ik zie het zo vaak gebeuren; mensen bezichtigen een huis en letten op details zoals een kachel, houten vloer of een erker. Maar laat je gevoel ook spreken. Stel jezelf de vraag hoe je het zou vinden om in de nieuwe omgeving te wonen. Je koopt niet alleen een huis, je gaat ook verhuizen naar een andere straat, stad, regio of provincie. Je ‘thuisgevoel’ gaat niet alleen op voor het huis, maar vooral voor alles rondom het huis. Natuurlijk is die woning in een pittoresk dorpje in Drenthe heel fraai. Maar realiseer jezelf wel dat het leeftempo en sociale leven daar anders kunnen zijn dan op de plek waar je vandaan komt. Wil je dat? Oké, dan gaan we verder.”
  2. Let op de hoofdzaak en niet op details – ,,Ik had het zojuist over details. Voor kopers altijd belangrijk. De leeftijd van een cv-ketel leeftijd is een detail. Is de ketel te oud, nou dan moet die vervangen worden. Is op te lossen. Maar daar moet de beslissing van een aankoop niet van afhangen. Let op de locatie en de omgeving. Is dit de plek waar jij en je gezin gelukkig gaan worden? Kijk ook naar de voorzieningen in de omgeving; scholen, winkels, uitgaansgelegenheden, sport.”
  3. Informeer jezelf over de plannen in je nieuwe omgeving. ,,Je koopt je droomhuis waar je volop van geniet en plotseling komt er een jaar later een winkelcentrum precies op de plek waar jij je vrije uitzicht had. Zo kunnen er meer spelbrekers zijn voor je woonplezier; zoals nieuwbouw of een rondweg. In deze tijd heeft elke gemeente uitdagingen voor de energietransitie en worden er plannen ontwikkeld voor verduurzamingen. Een windmolenpark, een veld met zonnepanelen. Informeer bij de gemeente wat de plannen zijn voor jouw nieuwe omgeving. Dat voorkomt onplezierige verrassingen.”
  4. Weet wat je koopt en welke investeringen gedaan moeten worden in de komende jaren. ,,De verduurzaming gaat ook jouw eigen huis aan. Een woning uit de jaren dertig is fantastisch, maar vereist ook het nodige onderhoud en investeringen voor de toekomst. Voor het verkrijgen van een energielabel moet er wellicht wat gedaan worden aan de woning. Het begint met isolatie, maar denk aan een warmtepomp en zonnepanelen. Bovendien wil de overheid dat we van het gas afgaan, dat vereist ook een inspanning van de huiseigenaar.”
  5. Bepaal de juiste waarde van het huis en daarmee je aankoopstrategie. ,,Te laag bieden zorgt in de huidige markt steevast voor een afwijzing. Maar je wilt ook niet te veel betalen. Kortom: bepaal je aankoopstrategie. Bedenk  vooraf welke voorbehouden wel en niet noodzakelijk zijn. Maak de juiste afwegingen en kom met een serieus voorstel.”

Onno Buijs benadrukt dat de tips een handleiding zijn voor de zoektocht naar een nieuw huis. ,,Deze tips zijn een belangrijke houvast. Wij helpen je desgewenst graag in je zoektocht, schakel ons in voor het beste advies en maak gebruik van ons netwerk en onze kennis van de markt. Je bent van harte welkom bij Buijs Regiomakelaars bij één van onze kantoren in Amersfoort, Blaricum, Hilversum en Soest.”

Foto's


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl