Slide 1

Meike van de Linde: Smartlappen zijn voor jong en oud

Vrijdag 18 oktober 2019

Smartlappenfestival begin van Soester traditie?

SOEST - Smartlappenkoor De Vallende Traan zorgde zondag 18 juni, samen met het Soester Dameskoor Eigenwijs en het koor Rose et Rouge uit Baarn voor een nostalgische meezingavond. Het smartlappenrepertoire bleek deze avond tijdloos. Heerlijke  meezingers en tranentrekkers kleurden de bonte avond in Cabrio. Als het aan artistiek leider en dirigent Meike van de Linde ligt is een Soester traditie geboren.

De smartlap is nooit weggeweest. Elk lied is een klein verhaal waarin dikwijls de dramatiek van de liefde, jaloezie, leven en dood wordt bezongen. Artiesten als de Zangeres zonder Naam en André Hazes hebben handenvol liedjes van dit genre uitgebracht. Of je nu liefhebber bent of niet, iedereen kan de tekst meezingen. Dat is volgens Van de Linde ook de kracht van de smartlap. “De teksten van smartlappen staan vol met klein leed, maar ook met hoop. Als wij zingen over het Leidsplein waar de lichtjes weer branden gaan, dan wordt het einde van de oorlog en de hoop op een betere toekomst bezongen. De Zangeres zonder Naam zong over vaderlief die niet meer moest drinken. Dat is letterlijk uit het leven gegrepen.  Smartlappen raken een tijdsbeeld, gaan soms over bittere armoede uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Luister naar de Zuiderzeeballade. Dat is een geschiedenisles over de inpoldering van de Zuiderzee en het ontstaan van het IJsselmeer. Smartlappen zijn als een canon van de vaderlandse geschiedenis. Het is niet voor niks dat de smartlap de Nederlandse fado wordt genoemd.”

Het Nederlandse equivalent van het Portugese levenslied trok vorige week liefst 400 mensen naar Cabrio. Jong en oud genoten in het openluchttheater. Zij hadden een actieve meezingrol. “Het enthousiasme was enorm groot. Smartlappen zijn herkenbaar.  Door het meezingen ontstond er een sfeer van verbinding. Wij hebben vorige week  twee jonge Soester talenten een podium geboden. Singer/songwriter Laura Overbeeke en pianist Jan Hamminga lieten zien en horen dat meezingavonden van en voor alle generaties zijn. Willeke Alberti treedt op bij Dutch Valley. Het bewijs dat smartlappen jong en oud aan spreken.”

Het was een bijzondere Soester avond. Van de Linde: “Zonder mensen tekort te doen moet ik Nico van de Graaf speciaal noemen. Wat heeft die man een inspiratie en arbeid geleverd om tot dit succes te komen.  Hij zorgde voor het werven van sponsors en met de introductie en verkoop van de ‘Vallende Traan Wijn’ (Sauvignon Blanc of Merlot) zorgde hij voor een succesvol en passend collectorsitem. De wijn is inmiddels uitverkocht.”

Traditie?

Meike van de Linde hoopt dat het Vallende Traan Midzomer Meezing Festival de start is geweest van een Soester traditie. “Het draagvlak van het publiek is er. Voor de gemeente en het theater ligt er een mooie uitdaging om hier samen met ons een traditie van te maken. Ideeën heb ik genoeg. Bijvoorbeeld: een sessie meezingen voor de jeugd op woensdagmiddag en Nieuwe Nederlanders kennis laten maken met dit culturele erfgoed. Het lijkt mij leuk om hieraan bij te dragen.”

Meike van de Linde in haar element tijdens Smartlappenfestival (foto: Ingrid van den Broek)

 

 

 


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl