Slide 1

Waarde van je woning gestegen? Dan kan de hypotheekrente wellicht omlaag

Woensdag 01 december 2021

Onno Buijs: ‘Hogere waarde kan duizenden euro’s voordeel opleveren’

Onno Buijs is namens Buijs Regiomakelaars dertig jaar woningmakelaar in de regio Eemland/’t Gooi. In die drie decennia heeft de makelaar, samen met zijn team, veel expertise opgedaan in het vak. Een onderdeel van het makelaarsvak is het taxeren van woningen en dát kan met de stijgende huizenprijzen voor de huiseigenaar veel voordeel opleveren.

Risico-opslag

Onno: ,,Stel, je hebt jaren geleden een huis gekocht en dit gefinancierd met een hypothecaire lening. De bank hanteerde bij het aangaan van een lening dikwijls een risico-opslag van de rente wanneer de hoogte van de lening de waarde van de woning oversteeg. Een aantal jaar geleden was dat nog mogelijk. Daarnaast rekenen geldverstrekkers een renteopslag op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is.”

Wanneer de waarde van de woning stijgt daalt het risico voor de geldverstrekker en zou de risico-opslag mogen vervallen. Het initiatief om de waarde van de woning ten opzichte van het rentetarief te toetsen ligt bij de huiseigenaar.

Hogere waarde
Onno: ,,Dat klopt. Door de hard gestegen huizenprijzen van de afgelopen jaren is je woning een stuk meer waard geworden. Wij noemen dat als taxateurs 'een hogere marktwaarde'. Daardoor loopt de geldverstrekker die de hypothecaire lening heeft verstrekt minder risico. Bij gestegen waarde verandert de verhouding tussen risico en tarief. De renteopslag kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Wat ook onbekend terrein is voor velen: de rente mag tussentijds verlaagd worden als je voldoende (extra) hebt afgelost. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.”

Taxatie
Om de geldverstrekker te attenderen op de hogere woningwaarde is een taxatie van de woning vereist. Onno: ,,Wanneer je met een gevalideerd taxatierapport aantoont dat je huis meer waard is geworden en daarom in een andere risico-schaal valt, kan dit vele duizenden euro's rentevoordeel opleveren. Buijs Regiomakelaars is ervaren en gespecialiseerd in het maken van gevalideerde taxatierapporten. Dat doen wij snel, deskundig en uiteraard voor een eerlijke prijs.”

Heeft het zin voor jou?
,,Wij kunnen, dankzij onze jarenlange ervaring, vaak vooraf al aangeven of het zin heeft een officieel taxatierapport te laten maken. Neem daarom gerust contact met ons op en wij informeren je vrijblijvend of het wel of niet noodzakelijk is om door onze taxateurs een gevalideerd taxatierapport te laten opmaken. Deze service scheelt teleurstellingen en onnodige kosten.”

Neem contact op!
Lagere maandlasten zijn snel te realiseren. Wil je weten of jouw huis taxeren ook geld kan besparen? Neem dan contact op met één van de makelaars van Buijs Regiomakelaars. Onno: ,,Dat zou een mooi begin zijn van 2022: minder maandlasten bij dezelfde hypotheek.”

Contact


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl