Slide 1

Advies millennial’s: ´Zie ondernemersschap als een moment om te leren’

Donderdag 19 november 2020

SOEST Tijdens het digitale ondernemerscongres dat de gemeente Soest vorige week samen met de Soester Zakenkring hield, was er een podium voor twee jonge Soester ondernemers. Daan Merkenhof en Youp Stam zijn jong, ambitieus en hebben waardevolle tips voor leeftijdgenoten die overwegen om het avontuur van ‘eigen baas’ aan te gaan.

Daan Merkenhof biedt met zijn gelanceerde bedrijf ‘Soestr’ luxe Soester geschenkpakketten aan. Hij heeft dit opgestart om de Soesters onderling te verbinden. Mensen die geboren zijn rondom de eeuwwisseling, ook wel millennial’s genoemd, kennen geen wereld zonder internet. Hebben zij daarmee een voorsprong op oudere generaties?
De jonge ondernemer zag het levenslicht in 2000, het was een tijd dat internet echt deel ging uitmaken van de samenleving. Zijn mening: ,,De nieuwe media die we nu kennen openen allerlei nieuwe wegen. Met mijn bedrijf Soestr pas ik die ook toe. Een website waar men veilig op kan bestellen, digitaal design, marketing en meer.’’

Daan zit in zijn afstudeerjaar hbo Creative Business en is werkzaam als stagiair digitale zaken en marketing bij RadioCorp, het moederbedrijf van radiostations als SLAM! en 100% NL. Daarnaast werkt hij als marketeer bij Linnenatwork. ,,Werk dat voornamelijk digitaal en achter de schermen plaatsvindt. Dus ik wilde ook iets tastbaars verkopen waar ik in deze tijd mijn omgeving mee kan helpen. Met Soestr tonen lokale ondernemers hun ambachten in mooie geschenkdozen.”

Wacht niet te lang, neem de stap, doe wat je leuk vindt!

Daan heeft een tip voor leeftijdgenoten die ooit een eigen onderneming willen beginnen. ,,Wacht niet te lang, neem de stap!”
Doe wat je leuk vindt. Daar ligt ook de sleutel van het succes van de 18-jarige Youp Stam. ,,Ik maak promotiefilmpjes. In een paar beelden een boodschap overbrengen. Het is interessant om dat op creatieve wijze te realiseren.”

Social media is een medium waar de filmpjes van Youp gretig gedeeld worden. Toch tempert de 18-jarige het veelvuldig gebruik van podia als Facebook en Instagram. ,,Je zit binnen de kortste keren gevangen in een bubbel. Als ik achter de computer zit, zet ik alle kanalen uit. Social media is meestal gratis. Een wijze les is: als het product gratis is, dan is de gebruiker het product.”
Youp Media Support, een bedrijf met een website, een klantenkring en een eigenaar die dagelijks in de weer is. Zelfverzekerd zegt hij: ,,Grote bedrijven kijken neer op starters omdat ze over het algemeen jong zijn. Onterecht vind ik. Een grote naam betekent niet altijd een beter product.”

Youp heeft tips voor startende ondernemers: ,,Geef nooit op. Ga niet voor financieel succes, maar zie het ondernemerschap als een moment om te leren.”

Zowel Daan als Youp is ambitieus en positief over de toekomst. Daan: ,,Ik heb wel bepaalde doelen in mijn leven. Vrij concreet: ik wil na mijn afstuderen honderd procent zelfstandig worden en van daaruit binnen een mooi bedrijf groeien in werkervaring en skills. Youp: ,,Ik wil doorgroeien met mijn bedrijf en mij ontwikkelen. Maar ik wil ook een HBO-opleiding Architectuur volgen als ik klaar ben met het Grafisch Lyceum.”


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl