Slide 1

Samenwerken in de strijd...

Maandag 30 maart 2020

Het coronavirus slaat in als een meteoriet, want wanneer zo’n stukje hemellichaam in aanraking komt met moeder aarde dan merken wij dat allemaal. Aan het coronavirus valt letterlijk te ontkomen. Social distancing, handen wassen in plaats van schudden en dicht bij elkaar komen door juist afstand te nemen. Maar de invloeden van het coronavirus, en dat is dan het eerlijke van dit vervelende verschijnsel, daar ondervindt iedereen de nadelige invloeden van.

Iedereen heeft er mee te maken. Het mooie daarvan is dat deze gemeenschappelijke vijand voor solidariteit en samenwerking zorgt. We worden creatief, we zoeken naar oplossingen. Natuurlijk moeten we thuis op de bank wachten tot de storm is uitgeraasd. Maar we besteden onze tijd nuttig. Ook in Soest!

Reto Valley
Dat doe ik dagelijks met ‘collega’s’ Erica Heykoop (Zippy Communicatie), Jan Frommink (JanAlleman) en Remco de Hiep (Reto). Wij werken tot voor kort samen in een omgeving met de naam Reto Valley (binnenkort meer informatie over deze unieke samenwerking). Dat samenwerken in dezelfde omgeving lukt nu even niet. Vanuit onze eigen huiskamer hebben wij wel dagelijks contact met elkaar. Gelukkig is de techniek resistent tegen het virus en kunnen wij elkaar zien, spreken en ideeën uitwisselen. Wat ons deze dagen op prettige wijze verrast is de inventiviteit en creativiteit waarmee ondernemend Soest de uitdaging van deze crisis aangaat.

Soester boeken
Overleg doe ik ook met een andere collega. Lex Bergers en ik werken aan een boek over De Soester Bedrijvigheid. Het aantal bestellingen voor deze productie stokt op dit moment. Dat snappen we wel. Mensen hebben even andere zaken aan hun hoofd. Wij hebben een actie opgezet om onze vorige boeken onder de aandacht te brengen. Geen bezorgkosten en bovendien maken bestellers van een boek over Het Soester Natuurbad en/of Het Soester Uitgaansleven kans op een horecabon van € 75,00. 

Containers
Voor de een is de invloed van de gemeenschappelijke vijand heftiger dan voor de ander. Zo noteerde ik verhalen van diverse Soester ondernemers. Zoals transportonderneming Gebr. Beijer, handelaar in zand en grind en containerverhuur. Die containers gaan als warme broodjes over de toonbank. De bestellingen stroomden zo hard binnen dat de website even platgelegd moest worden. Tja, de mensen ruimen de zolder en de schuur op en komen spullen tegen die een enkeltje in een van die vergaarbakken verdienen.

Het andere verhaal is van horecaondernemer Jeffrey van den Broek. Op zondag 15 maart moest hij de deuren van Just Jeff sluiten. Hij verkoopt nu tegoedbonnen voor een maaltijd in het post-coronatijdperk. Daarnaast gaat hij maaltijden bezorgen. De tegoedbon-actie slaat aan. Hij vertelde aan mij: ,,Een man belde mij. Hij wilde voor € 300,00 tegoedbonnen die wij aan de zorg mochten uitdelen. Zoiets is hartverwarmend.”

Nieuwe werkelijkheid
Juist op het moment dat de lente na een periode van storm, regen en hagel zich aandient zijn terrassen leeg, ogen de straten als die van een spookstad en is het vooral druk in de huiskamers waar diverse ballen tegelijk in de lucht worden gehouden. Thuiswerken, de kinderen les geven en het huishouden draait ook door. Er is geen ontkomen aan!

De crisis laat ons aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. We zitten niet bij de pakken neer, maar we verzinnen waanzinnige ideeën zodat we in tijden van thuiszitten elkaar kunnen inspireren en enthousiasmeren.

Troubadours en zangers treden op voor de bewoners van Honsbergen. De parkeerplaats bij het wooncentrum is het podium, de balkons van de verschillende appartementen zijn de ereloges. Kees Haak en Arnaud Kas lieten hun zoetgevooisde klanken horen. Het applaus klaterde langs de betonnen gevels, mensen zongen mee.

De Soester Courant verkeert ineens in zwaar weer. Dat zou wat zijn zeg…de dorpsomroeper die de strijd moet staken. Maar ook hier mooie initiatieven. Ondernemers kunnen een mini-advertentie kopen voor 75 euro. Met foto en stukje tekst mag jij je actie in coronatijd wereldkundig in Soest maken. Prachtig! Lex en ik hebben die handschoen opgepakt en met ons nog veel meer Soester ondernemers.

Eten van Sabrosa is te koop bij de Jumbo. De meiden van Zuyver bezorgen aan huis. Roger Pelupessy van Sempoerna bezorgt een overheerlijke gratis ‘blauwe hap’ bij ouderen thuis. Die man zou deze maand zijn restaurant aan de Vredehofstraat openen. Moet hij nu mee wachten. Maar bij de pakken neerzitten? Nee hoor!

Buurtsuper Harry Janmaat heeft een berg toiletpapier ingeslagen. De hoeveelheid wordt pontificaal geshowd in een hoek van de winkel. ,,Als mensen zien dat er genoeg van is, dan hamsteren ze minder”, aldus de ‘kleingrutter’.

Beren
De kinderen, die hebben het lastig. Met een naar hartenlust schijnende zon is het lastig om ze binnen te horen. Ook daar is wat op gevonden. Wie goed rondkijkt tijdens zijn of haar coronawandeling, heeft het misschien al opgemerkt: her en der zitten knuffelberen achter het raam. Dat is het gevolg van een populaire oproep op sociale media: plaats een knuffelbeer aan je raam, en ga met je kinderen op berenjacht. Het coronavirus beperkt de activiteiten, maar wandelen met het gezin mag. De regels van die berenjacht zijn simpel: plaats een beer aan je eigen raam en zoek tijdens een wandeling in jouw buurt naar andere beren. De bewoners van onder meer de Van Lenneplaan hebben hun toch al fraaie huizen nog mooier gemaakt. Achter de ramen kijken de beren vrolijk naar buiten.

Vrijheid
Het is een vreemde tijd, we maken de grootste crisis, sinds WOII mee, precies in de periode dat we 75 jaar bevrijding vieren. Juist nu merken wij dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en kunnen wij een fractie ervaren van wat de mensen ooit in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Het positieve van deze crisis is dat we wat meer oog voor elkaar hebben, dat gedeelde smart halve smart is en dat we ons realiseren dat een vakkenvuller, een vrachtwagenchauffeur, een leraar en een zorgmedewerker belangrijk werk doen, misschien wel belangrijker dan een CEO van een groot bedrijf.

Als we deze crisis gezond overleven dan komen wij er beter uit. De creativiteit en de solidariteit zorgt voor een nieuwe werkelijkheid. Samenwerken, ideeën spuien, met elkaar iets moois maken. Let op jezelf, let op elkaar en vier…als het zo weer kan, uitgebreid het leven!

Peter Beijer


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl