Slide 1

Tijmen Koelewijn: 'Ik maakte indruk met gitaar'

Donderdag 12 maart 2020

SOEST Het was donker en regenachtig toen de muzikanten van de Harmonie van PVO zich op maandagavond 2 maart aan het Hazepad meldden. Maar de serenade die de muzikanten voor het echtpaar Tijmen, actief bij PVOcaal, en Marie Koelewijn liet de zon figuurlijk schijnen. De Soesters vierden hun 60-jarig huwelijk en daar moest op gezongen worden.

Het is de woensdag na de muzikale aubade. Deze middag geen muzikanten op de stoep maar burgemeester Rob Metz op de bank. De komst van Metz is vooral voor de bruidegom speciaal. Hij zat namens Soest2002 achttien jaar in de gemeenteraad.

GEKNETTERD De sfeer is goed tussen Metz en Tijmen Koelewijn, hoewel het wel eens heeft geknetterd tussen de twee. Metz: ,,Ik kan mij een verhit debat herinneren waarbij Tijmen niet meer via de voorzitter in discussie ging. Ik kon hem de mond niet snoeren dus toen heb ik zijn microfoon uitgezet."

RADIO ,,Ja zo was ik", herinnert Tijmen. ,,Het debat ging over de ondertunneling van de Ossendamweg. Partijen die hadden toegezegd, keerden met hun standpunt. Ik was zo boos dat ik op het punt stond weg te lopen." Marie lacht hartelijk om de politieke anekdotes van haar man. ,,Ik volgde de raadsvergaderingen via de radio. Kon ik het allemaal meemaken."

DRUKKERIJ Dat haar Tijmen fel kan reageren dat weet Marie wel. Ze kent haar man tenslotte al meer dan 65 jaar. ,,Wij werkten allebei bij een drukkerij. Tijdens een uitje in Ommen voor de christelijke drukkerijen kwamen wij elkaar tegen." Tijmen: ,,Zij zag mij toen ik gitaar speelde. Dat maakte blijkbaar indruk." Het stelletje was nog piepjong. Hij was 16, zij was 15 en de eerste date was een wandeling langs de Vecht. Marie moest in het gezin Koelewijn wat scepsis overwinnen. ,,Ik kom uit Bennekom en Tijmen komt uit een echt Spakenburgs gezin. Ja, ik was dus een 'vreemde' en werd goed in de gaten gehouden door mijn aanstaande schoonzus."

Marie werd geaccepteerd want op 2 maart 1960 trad zij met Tijmen in het huwelijk. ,,Het was op mijn 21ste verjaardag", blikt Tijmen terug. ,,Marie moest nog twintig worden. Omdat ik in militaire dienst zat, kreeg ik vanaf dat moment kostwinnersvergoeding."

ATLAS Tijmen ging werken in de grafische sector. Dat bracht hem in 1967 uiteindelijk bij Drukkerij Atlas, waar hij algemeen directeur en mede-eigenaar werd. In 1970 ging het echtpaar in Soest wonen. De kinderen Gerda, Eduard, Erica en Marjon werden daar groot en zorgden voor acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Tot 2002 bleef Tijmen actief bij Atlas om daarna zestien jaar politiek actief te zijn.

WENNEN Marie: ,,Toen hij stopte met de politiek was het wennen. Normaal was Tijmen nooit thuis. Nu zat er opeens een man in de huiskamer de krant te lezen en ik maar denken: hij gaat maar niet weg." Tijmen moet lachen om de kwinkslag van zijn vrouw. ,,Zonder haar had ik nooit bereikt wat ik heb bereikt. Zij is mijn maatje, steun en toeverlaat."


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl