Slide 1

75 jaar na Auschwitz

Dinsdag 28 januari 2020

Opdat wij niet vergeten...

Auschwitz is niet alleen mogelijk gemaakt door die bende nazi-misdadigers. De Nederlandse overheid legde de Duitsers geen haarbreed in de weg om Joodse burgers te administreren en te deporteren. Sterker nog, de overheid leverde het ambtenarenapparaat en liet de politie meehelpen. Slechts een enkele dappere ambtenaar of burgemeester durfde te protesteren. Rutte is de eerste premier die daar nu, meer dan terecht, zijn excuses voor aanbiedt.

Joodse vluchtelingen uit Duitsland die de bui in de jaren dertig al zagen hangen werden bij de Nederlandse grens teruggestuurd. Wereldwijd werden Joodse vluchtelingen geweigerd. Een boot vol werd in Amerika teruggestuurd naar Duitsland, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Joden werden als profiteurs, woekeraars en sluwe zakenmensen gezien die de crisis in de wereld hadden veroorzaakt. Het zijn vooroordelen die herkenbaar zijn met de tegenwoordige tijd, waarin opnieuw mensen die huis en haard ontvluchten om te ontkomen aan wrede dictators als profiteurs worden weggezet. Auschwitz is nooit ver weg. De mensheid is opnieuw tot dit soort misdaden in staat. Kijk naar Srebenica 1995.

Serieuze kranten worden weggezet als 'fake news' en onzin- en haatzaaiende berichten worden op social media als waar gezien en doorgestuurd. Zo ontstaat er een klimaat waarin groepen tegen elkaar worden opgezet, de nuance ontbreekt en de onverschilligheid en haat toeneemt. Opdat wij niet vergeten!


Overzicht

Nieuwegracht 133763 LP Soest 06 - 23 22 67 03info@woordvaardig.nl