Gildekoning Martijn van Dijk ontwaakt langzaam uit roes

01-09-2017Gildekoning Martijn van Dijk ontwaakt langzaam uit roes

Onlangs heb ik in opdracht van de Soester Courant de kersverse Gildekoning Martijn van Dijk geïnterviewd. Het interview is ook te lezen in de Soester Courant van woensdag 30 augustus.

 

SOEST –  Pieter Hilhorst doorkliefde met een gemikt schot de houten papegaai. Het beest viel naar beneden. Slechts een klein stukje hout bleef op de paal. Dat leek een eenvoudige klus voor de gildebroeders die na Hilhorst mochten aanleggen.  Toch duurde het nog tien schoten voordat de vogel definitief geveld was. De 42-jarige Martijn van Dijk schoot de laatste splinters van de paal en belandde vervolgens in een rollercoaster.  

De nieuwe gildekoning is vanaf zijn 18de jaar gildebroeder. “In die eerste jaren schoot ik mee voor het koningschap, maar daar stopte ik mee toen ik het drukker kreeg met het bedrijf. Ik schoot zondag voor het eerst sinds 20 jaar weer mee. Marcel van den Breemer (koning van 2015/PB) haalde mij over om mee te doen.”

Dat Van Dijk de nieuwe schutterskoning zou worden had hijzelf niet gedacht. “Toen Pieter Hilhorst dat stuk eraf schoot had ik niet meer verwacht dat ik aan de beurt zou komen. Maar die mannen bleven maar missen. Voor mij schoot Rijk van Doorn. Hij aast al 40 jaar op de titel. Ik vond het wel sneu voor hem dat hij de titel weer misliep. Wat dat betreft ben ik wel blij dat ik na hem aan de beurt was en niet voor hem raak heb geschoten.”

De nieuwe koning kreeg veel indrukken te verwerken. Ongeloof, blijdschap en verbazing waren de emoties die in een lijf vol met adrenaline om voorrang vochten. Vierentwintig uur na zijn koningsschot komen de beelden langzaam maar zeker terug bij de melkveehouder. “De flashbacks zijn inmiddels wat duidelijker geworden. Het ging zondag allemaal in een roes voorbij. De puzzelstukjes van al die momenten vallen nu ineen. Nu ben ik vooral bezig om alle berichten te lezen die ik binnengekregen heb. Zoveel reacties! Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Het koningsschot  staat mij nog helder bij. Ik vroeg aan wedstrijdleider Ron Voskuilen hoe ik moest schieten. Hij gaf mij het advies om het stuk hout aan de achterkant van de paal te raken. Zijn advies heb ik van harte opgevolgd.”

Voor Van Dijk en zijn vrouw Marissa begonnen maandag de eerste plichtplegingen. Het kersverse koningspaar was, zoals de traditie het voorschrijft, eregast bij de gildemiddag voor de 55-plussers. De koning kijkt vooruit naar aanstaande zondag als het Landjuweel haar hoogtepunt beleeft. “Daar verheugen wij ons op. Zondag komen meer dan 120 gildes uit het hele land. Voor ons is het een speciaal moment om daar als koningspaar bij te zijn. Daar gaan wij volop van genieten.”

Het koningschap van Martijn van Dijk was achteraf niet zo onverwacht als de hoofdrolspeler doet geloven. In zijn directe omgeving werd de overwinning al voorspeld.  “Ons melkveebedrijf is onderdeel van een zorgboerderij waar wij verschillende soorten dagbesteding aanbieden, onder meer aan mensen met een verstandelijke beperking. Jos en Frank, twee cliënten van ons bedrijf, wisten mij dinsdag al te vertellen dat ik koning zou worden. Ze gierden vooraf al van de pret. ‘Als jij koning wordt moet Marissa in een jurk!’ Zo mooi dat de voorspelling van die mannen is uitgekomen en ja…mijn vrouw moest inderdaad in een jurk.”

Het koningschot van Martijn van Dijk is te zien via deze link

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht